Workshop Magdaleen De Bruyckere – Van onmacht naar zeggenschap

Nog 3 plaatsen beschikbaar en niet meer in combinatie met een workshop van Suzanne Kempeneers.

Workshop – Van onmacht naar zeggenschap

Magdaleen De BruyckereIn deze workshop ga ik, vanuit mijn jarenlange ervaring met misbruikte mensen, samen met jullie zoeken naar de mogelijkheden om van onmacht naar eigen kracht te gaan.

De uitdaging voor de hulpverlening

Hoe kunnen wij zorgen dat ze bij ons én in hun huidige wereld de regie vinden en houden. In hun leven was onmacht reëel en onontkoombaar, waardoor ze zich onmogelijk konden verzetten. Ze ontwikkelden angst, schuld en schaamte. Boosheid was verboden en gevaarlijk en werd omgezet in onbewust destructieve patronen. Alleen ‘passieve agressie’ bleef over als mogelijkheid om nog te overleven.

De taak van de hulpverlener

Het is onze taak om mét hen op een liefdevolle manier en op hun tempo te exploreren of dit nog opbouwend is. Of het hen nog dient in hun relatie(s) hier en nu. Hoe kunnen/willen ze zelf veranderen om zeggenschap (regie) te hebben over hun eigen leven! Dat betekent dat ze de toelating krijgen om angst, schuld en schaamte te onderzoeken in therapie, waarbij wij de ontvangers zijn.

Seksueel misbruik en de therapeutische relatie

De werkelijkheid van seksueel misbruik zit vol met moeilijk te begrijpen tegenstellingen. Afweermechanismen die een positieve bedoeling hebben, zijn tegelijk ontwrichtend voor het volwassen leven. Wat is de diepere betekenis van passief verzet? Hoe kun je dit onderzoeken?

Wie is Magdaleen De Bruyckere

Magdaleen De Bruyckere geeft de jaartraining ‘Begeleiding van verwerking van diverse vormen van seksueel misbruik’ op de Educatieve Academie. Enkele thema’s daarin zijn: het verhaal en wat het in ons oproept, aanpassingsvermogen, grenzeloosheid en zelfdestructie, regressie als vermijding, overdracht en tegenoverdracht, het heropbouwen van een eigen identiteit, een vernieuwd vrouw- en manbeeld. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk waar ze, ondanks haar inmiddels hoge leeftijd, nog wekelijks mensen hulp biedt.

Interactieve workshop

De workshop van Magdaleen De Bruyckere staat bol van door ervaring gedragen kennis. Verwacht in de workshop op een liefdevolle manier uitgedaagd te worden om naar jezelf als hulpverlener te kijken, om jouw eigen handelen onder de loep te nemen en met nieuwe inzichten over de hulpverlening na seksueel misbruik naar buiten te komen.

Enkele reacties op de workshop van Magdaleen vorig jaar:

“Een erg waardevolle aanvulling op het symposium. Ik ben erg blij dat ik voor deze workshop heb gekozen, omdat het mij nieuwe inzichten gaf in de omgang met mensen. Niet alleen mensen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, maar eigenlijk in de omgang met iedereen. Het zette mij aan het denken, ook over mijn eigen handelen…”

“Openheid en zachtheid typeren Magdaleen. Werkt met de groep, dat blijft hangen.”

“Als ik het voor het zeggen had, zou ik alle hulpverleners naar Magdaleen laten luisteren. De liefde voor haar werk spat ervan af. Haar deskundigheid, haar duidelijke taal. Haar zachtheid ontroerde me.”

Naar het aanmeldformulier >>