Maartje van Driel

Transactionele analyse toepassen na seksueel misbruik

Maartje van Driel, Transactionele analyse

In onze vroege kinderjaren leren we hoe we ons ‘moeten’ gedragen. Al voor ons 7e levensjaar hebben we een blauwdruk ontwikkeld, die we meenemen naar de rest van ons leven. Als je liefdevol en met aandacht opgroeit, dan hoef je je misschien niet erg aan te passen om waardering en liefde te krijgen.

Onbewuste strategieën

Als je weinig of geen aandacht krijgt of erger nog, je wordt mishandeld of (seksueel) misbruikt, dan ontwikkelen we onbewust strategieën waarmee we ‘ zo goed mogelijk’ om leren gaan met dat wat we mee maken. De boodschappen en gedragingen van ouders of opvoeders hebben een enorme impact op de ontwikkeling en het zelfbeeld van het kind.

De impact van seksueel misbruik

In deze workshop gaat het over de impact van de boodschappen en gedragingen van ouders op het gekwetste kind. Kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, hebben niet alleen een verleden dat verwerkt moet worden. Wat het kind is gaan geloven en gaan doen om te mogen blijven bestaan, zal ook heroverwogen moeten worden.

Overlevingsstrategieën

Welke overlevingsstrategie heeft het kind moeten ontwikkelen om staande te blijven? In het volwassen leven worden oude overlevingsstrategieën getriggerd in stressvolle situaties die (enigszins) lijken op wat er vroeger is gebeurd. Deze trigger zorgt er voor dat we het oude patroon gaan herhalen. Het verschil is dat het gedrag toen vroeger nuttig voor ons was, maar in het volwassen leven is het vaak (zelf)destructief.

Over seksueel misbruikte cliënten

Mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, hebben vaak een minder goed zelfbeeld, niet zo veel zelfvertrouwen en weinig vertrouwen in anderen. Overtuigingen die ze over zich zelf hebben ontwikkeld, spelen nog steeds een rol in het hier en nu. ‘Ik ben niets waard, ik ben niemand, ik ben niet om van te houden’. Om de oude pijn van vroeger te voorkomen of niet te opnieuw te voelen, worden oude overlevingsstrategieën en patronen nog extremer ingezet. Dit met de onbewuste gedachte dat het ook nu zal werken. Daarom is het juist bij deze cliënten zo belangrijk om niet alleen naar het te verwerken trauma te kijken, maar ook naar de strategieen die zijn ontwikkeld, waardoor het voor hen mogelijk was om te gaan met wat hen is overkomen.

In deze workshop Transactionele Analyse

In de interactieve workshop wordt uitgelegd:

  • Wat is Transactionele Analyse
  • Wat zijn overlevingsstrategieën en patronen
  • Hoe je de Transactionele Analyse op een heel eenvoudige manier kunt gebruiken

Daarna gaan we interactief aan de slag: We gaan in de workshop (oude) gedragingen en de bijbehorende emoties, denkpatronen en lichaamsgevoelens onderzoeken. Door de Transactionele Analyse zelf toe te passen, ga je zien welke mechanismen en overtuigingen in werking worden gesteld. Je leert herkennen wat er gebeurt, als jouw cliënt in een stressvolle situatie getriggerd raakt.

De Transactionele Analyse inzetten

Door middel van de Transactionele Analyse werk je op een liefdevolle manier en met compassie voor het gekwetste kind. Hierdoor kan je cliënt leren om in interactie met anderen niet meer reactief (vanuit destructieve patronen) te reageren op een trigger uit het verleden, maar vanuit een bewust keuze. Met liefde voor zichzelf en passend bij de situatie in het hier en nu.

Meer over Maartje van Driel

Maartje van Driel werkt als integratief therapeut in haar praktijk voor psychotherapie genaamd: ‘In een ander Licht’. Haar missie is een bijdrage leveren aan mensen die knelpunten en problemen ondervinden in hun dagelijks leven. Mensen begeleiden in het verkrijgen van inzicht in versterkende en belemmerende patronen en gewoonten.

Maartje van Driel, integratieve therapie, in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Maassluis

Naar het aanmeldformulier