Lucas Derks, Lezing Sociaal Panorama

Wie is Lucas Derks

De eerste keer dat ik kennismaakte met Lucas Derks was op het Instituut voor Eclectische Psychologie, waar hij in het kader van de ‘Training voor trainers’ een presentatie gaf. Hij is me bijgebleven als een levendig verteller, die met beelden zijn verhaal ondersteunt. Toen ik zijn naam tegenkwam, gekoppeld aan iets dat ‘Sociaal Panorama’ heette, werd ik nieuwsgierig.

Een lezing van internationale allure

Wij waren bezig met de voorbereidingen van dit symposium en namen contact op met Lucas. Hij bleek in Brazilië te zijn om daar het Sociaal Panorama aan de lokale hulpverleners te onderwijzen. Een afspraak was lastig te realiseren, want in de weken daarna reisde hij naar Boekarest, Moskou, Dresden… Ik werd steeds nieuwsgieriger, want hoe kan het dat deze methodiek wereldwijd bekendheid geniet, als wij er in Nederland nog nauwelijks van gehoord hebben? Het Sociaal Panorama is nota bene ontwikkeld door een Nederlander: Lucas Derks.

Symposium uitgesteld omdat we hém wilden

Onze planning voor het symposium was eerst april, maar al snel bleek dat Lucas Derks in die maand helemaal niet te boeken was. Maar hij bleef fascineren. Moesten we dan het thema uitstellen, zodat hij in November op het symposium kon staan? Uiteindelijk besloten we dat we beter het thema konden handhaven. Maar omdat we toch Lucas Derks wilden boeken, hebben we het symposium uitgesteld naar zaterdag 1 juli 2017.

Wat is het ‘Sociaal Panorama’

Wat is het ‘Sociaal Panorama’ en wat kan het betekenen voor mensen met seksueel misbruik ervaringen? Het sociaal panorama maakt gebruik van inzichten uit de sociale psychologie, gekoppeld aan technieken uit de NLP en familieopstellingen. Het werkt direct met de mentale representaties van de werkelijkheid.

Je moet het een plekje geven

Dit taalkundige cliché krijgt door het werken met het Sociaal Panorama nieuwe inhoud. Elk mens maakt in zijn of haar hoofd een beeld van hoe de werkelijkheid eruit ziet. Daarin krijgen de belangrijke personen een eigen plek. Als iedereen in dit Sociaal Panorama de juiste plek inneemt, is er orde en vrede in de geest van diegene. Maar wat ‘zien’ we als we werken met slachtoffers van seksueel misbruik: de dader neemt een prominente plek in, in de geest van het slachtoffer. Een plek die hem of haar niet toebehoort.

Sociaal Panorama in actie

Tijdens de lezing zal Lucas Derks uitleg geven over hoe je kunt werken met het Sociaal Panorama. We hebben hem gevraagd extra aandacht te besteden aan het werken met de mentale representatie van de dader in de geest van het slachtoffer. Hij werd meteen enthousiast en vertelde over voorbeelden die hij in zijn praktijk heeft meegemaakt. Hij stak van wal en we wisten: Dat wordt een boeiende lezing.

Lucas Derks

Bereid je voor op een informatieve en enthousiaste lezing van een man die de menselijke geest bestudeerd heeft in de interactie met zijn medemens. Lucas Derks studeerde Sociale psychologie aan de universiteit van Utrecht. Hij bekwaamde zich in NLP, gaf daar lange tijd trainingen in en ontwikkelde vanuit die achtergrond en met inzichten uit het veld van familieopstellingen het Sociaal Panorama.

Het Sociaal Panorama is een belangrijke en nuttige toevoeging aan het arsenaal van de hulpverlener die werkt met de thematiek rondom seksueel misbruik in sociaal perspectief.

Naar het aanmeldformulier