Archief middagsymposium zwangerschap

Zwangerschap na seksueel misbruik

  • Hoe kan een vrouw met een verleden van seksueel misbruik zich optimaal voorbereiden op zwangerschap, baren en kraamtijd?
  • Wat is de rol van de hulpverlening en wat kan zij zelf of haar netwerk beter doen
  • Wat zijn de valkuilen die tot traumatische ervaringen kunnen leiden?

In dit symposium gaan we op zoek naar manieren waarop de hulpverlening vrouwen met een verleden van seksueel misbruik die zwanger zijn of willen worden, kan ondersteunen en optimaal voorbereiden. Een verkenning van de problemen, triggers én oplossingen rondom zwangerschap na seksueel misbruik.

Het programma

Lezing: ‘De invloed van seksueel misbruik op verbinding’

Het middagsymposium begint met een lezing van Monique Duran, verloskundige, haptotherapeut en haptonomisch zwangerschapsbegeleider. Ze gaat in op zaken als:

  • prenataal contact met de baby
  • seksueel misbruik en uit contact gaan
  • mogelijkheden om verbinding tot stand te brengen

De lezing wordt gehouden samen met een ervaringsdeskundige en heeft een interactief karakter. Vragen zijn natuurlijk zeer welkom.

Plenaire workshop: Het effect van seksueel misbruik op latere zwangerschap

Ivonne Meeuwsen zal naar aanleiding van quotes en stellingen uit haar boek in gesprek gaan met de zaal. Een boeiende en verhelderende workshop over thema’s als:

  • wat zijn de lange termijn effecten van seksueel misbruik op zwangerschap
  • wat betekent dat voor jou als zorg- of hulpverlener
  • hoe kun je ondersteuning bieden/vragen op knelpunten
  • wat zijn de valkuilen waar je op moet letten

Het nieuwe boek van Ivonne Meeuwsen ‘Zwangerschap na seksueel misbruik’ is geschreven voor de zwangere en mensen die zwangeren begeleiden. Het geeft waardevolle informatie over waar je op moet letten als de zwangere een achtergrond heeft van seksueel misbruik. Deelnemers van het symposium krijgen dit boek mee naar huis.

Monique Duran

Monique Duran is een zeer ervaren vroedvrouw, haptonomisch zwangerschapsbegeleider, haptotherapeut en een inspirerend, warm mens die weet wat het betekent om de zwangere én het kind echt centraal te zetten. Haar inzichten omtrent bejegening, de wijsheid van het lichaam en haar enorme schat aan kennis, zowel uit de wetenschap als uit de praktijk van een leven lang begeleiding bieden bij de zwangerschap, ook als het gaat om seksueel misbruikte cliënten, maakt haar de aangewezen persoon om een lezing te geven rondom dit thema.

Ivonne Meeuwsen

Ivonne Meeuwsen schrijft sinds 2013 informatieve en educatieve boeken over seksueel misbruik. De problematiek rondom seksueel misbruik, is niet levenslang, maar wél levensbreed. In het verleden besteedde zij onder andere aandacht aan partners en de invloed van seksueel misbruik op de intieme relatie, aan dilemma’s in de hulpverlening, aan jeugdzorg en nu dus aan zwangerschap.

0