Positieve seksualiteit na seksueel misbruik

In de hulpverlening wordt er doorgaans niet uitgebreid ingegaan op de gevolgen van seksueel misbruik op de seksualiteit van het slachtoffer. De onderliggende aanname is dat als het trauma verwerkt is, het met de seksualiteit vanzelf weer goed komt. Helaas is de ervaring veelal anders.

Wat zijn de problemen?

Schuld en schaamte, opdringerige herinneringen, herbelevingen en een gebrek aan verbinding met het eigen lichaam, de eigen seksuele beleving zijn hele directe gevolgen van het seksueel misbruik. Ook heeft de opgedrongen seksualiteit in de kindertijd vaak gevolgen voor het ‘opwindingssysteem’, waardoor er traumaseksualiteit kan ontstaan.

Seksualiteit herstelt zich níet vanzelf

Als seksualiteit vanuit de kindertijd negatief geladen is, zal dit zich niet automatisch en zonder hulp van buitenaf herstellen. Overtuigingen en aannames over de betekenis van seks, lichaamsherinneringen en triggers, problemen met vertrouwen: ze hebben hun weerslag op het seksuele terrein. Wat kun je als therapeut hierin bieden?

Positieve seksualiteit na seksueel misbruik

Wat kun je verwachten? Een middag met twee interactieve workshops/lezingen. Je wordt uitgenodigd en uitgedaagd om vragen te stellen aan topmensen in dit vakgebied. Rik van Lunsen zal in zijn lezing aandacht besteden aan het voorkomen van hertraumatisering en het nut van samenwerking rondom de klant op het gebied van seksualiteit. Mini Soer vertelt over herstel van de natuurlijke seksualiteit, vanuit haar ervaringen met sexual grounding en hechting.

Presentatie onderzoek

Janita Beijemans doet op dit moment onderzoek naar de vraag: ‘Welke interventie(s) kan/kunnen bijdragen aan het herstel van de beleving van seksualiteit na seksueel misbruik’ De resultaten van dit onderzoek zal zij tijdens het symposium presenteren.

 

Naar het aanmeldformulier

Praktische informatie

Datum en tijd:

Zaterdag 17 november 2018
Van 13.15 tot 17.30 uur

Locatie

Van der Valk Hotel Arnhem
Amsterdamseweg 505
6816 VK Arnhem
026-4821100

Inschrijfbalie

Als je het hotel binnenkomt loop je rechtdoor de trap op naar de 1e of 2e verdieping en daar staan wij met de inschrijfbalie. Neem je de lift dan de lift uit 2x rechtsom en doorlopen naar het eind.

Tijd

13.15 uur   Binnenkomst met koffie
13.30 uur   Opening
13.40 uur   Workshop Rik van Lunsen
14.55 uur   Koffie en thee pauze
15.10 uur   Workshop Mini Soer
16.25 uur   Koffie en thee pauze
16.40 uur   Presentatie onderzoeksresultaten Janita Beijemans
17.10 uur   Borrel

Prijs

€ 135,00 exclusief BTW, koffie/thee en borrel na

Korting

Meerpersoonskorting: bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is.

Certificaat van deelname

Voor alle deelnemers die de gehele middag hebben gevolgd, is na afloop een certificaat beschikbaar waarmee, bij diverse beroepsverenigingen accreditatie aangevraagd kan worden.

Accreditatie

VVH- 4 SBU

Consumpties

Er is gedurende de hele middag thee en koffie verkrijgbaar en we sluiten af met een borrel.

Reisinformatie

Op de website van Van der Valk staat een uitgebreide reisinformatie voor auto en openbaar vervoer. Klik hier om die te bekijken.
Mocht je met de bus komen vanaf Arnhem, dan neem je bus 105 van Syntus, richting Barneveld (deze rijdt 1x per uur). Deze vertrekt om 12.32 uur op Arnhem Centraal. Je stapt om 12.44 uur vlakbij Van der Valk uit. Je bent dan mooi op tijd ?
De bus terug vertrekt om 11 minuten over het hele uur, eens per uur.

Carpool pagina

We hebben een carpoolpagina aangemaakt, waar je op aan kunt geven dat je mensen mee kunt nemen in je auto of dat je een lift zoekt. Goed voor het milieu, de portemonnee én de gezelligheid. Zet je naam en telefoonnummer of mailadres er bij, zodat jullie elkaar kunnen bereiken.

Naar de carpoolpagina 

Naar het aanmeldformulier